Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Prebiotika v potravinách

Prebiotika v potravinách

Prebiotika a probiotika nejsou jedno a to samé. V obou případech se však jedná o látky, které dost významně mohou ovlivnit naše zdraví. Jejich účinek je však odlišný. 

Co jsou prebiotika

Prebiotika jsou látky pocházející z určitých druhů sacharidů (obvykle vlákniny), které střevo nedokáže strávit. Jde o potravu pro bakterie ve střevech, jež jsou pro lidský organismus potřebné a jsou součástí zdravé střevní mikroflóry. Mají v těle důležitou roli. Podporují růst střevní mikroflóry. Ovlivňují zdravotní stav člověka.  Probiotika obsahují živé bakterie a jsou součástí některých potravin a doplňků stravy. 

Jak to funguje

I když máte dostatečný přísun probiotik, pokud máte nedostatečný přísun prebiotik, moc si nepomůžete. Ve svém organismu sice budete mít dostatek živých organismů, ale ty nebudou mít, co jíst a tak se nebudou rozmnožovat a nebudou aktivní a nakonec i uhynou. Mikroflóra ve střevech tak bude narušena. Proto je důležité, abyste měli dostatečný přísun obojího. 

Jakou roli mají prebiotika pro lidský organismus

Prebiotika jsou přirozená a syntetická. Přirozená prebiotika se zcela přirozeně vyskytují v potravinách a potravinářských surovinách. Nejznámější prebiotikum je inulin, polysacharid, který najdete v rostlinách. Je to rozpustná vláknina.Náš organismus ho bez pomoci střevních bakterií neumí využít. Enzymy ho totiž neštěpí.  Najdete ho v kořenu čekanky, topinambur, jakonu, česneku, pórku a cibuli. Přidává se do mléčných výrobků, nealkoholických nápojů a marmelád. 

Syntetická prebiotika jsou uměle vyrobená. Jde ponejvíce o oligomeraci sacharózy nebo laktózy, chemickou úpravu inulinu nebo škrobu. Jsou velmi podobná těm přirozeným. Jejich zastoupení je v potravinářství dnes široké. 

Účinky prebiotik

Prebiotika pozitivně ovlivňuje mikroflóru tlustého střeva, snižují energetický příjem potravy, zvětšují objem stolice a potlačují zácpu. Funguje to i v rámci prevence a k zeslabení střevních infekcí a průjmů. Posiluje imunitu, Působí preventivně vůči rakovině střeva a konečníku, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je to prevence osteoporózy, snižuje zánětlivé reakce sliznice tlustého střeva (Crohna a ulcerózní kolitida), podporuje vstřebávání minerálních látek (hlavně vápníku a hořčíku). A v neposlední řadě podporuje vyšší produkci mastných kyselin.  

Jaká je u nás situace

I když je jídla všude dostatek a tak by mohla být strava pestrá a vyvážená, lidé jí poměrně chudě. Prebiotika nejsou do jídelníčku příliš zařazovány. Lidé jí spoustu polotovarů, rychlovek a potraviny živočišného původu. To vede k zažívacím problémům, poruchám imunity a k dalším chorobám, které jsou nějakým způsobem spjaty s poruchou přirozené střevní mikroflóry. Ke zlepšení stavu vede konzumace tepelně nezpracovaných potravin, čerstvých potravin, ovoce, zelenina, lušteniny, celozrnné obiloviny a doplňlů stravy.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here