Je možné, abyste měli průjem po borůvkách, když jste doposud slyšeli, že borůvky se používají spíše k stavění průjmu? Je. A my vám v tomto článku prozradíme, proč k tomu může dojít.
Borůvky samy o sobě jsou výživné a sladké ovoce, které bývá často přidáváno do jogurtu. Nicméně, někteří lidé mohou mít po jejich konzumaci zažívací potíže. Proč se tomu tak děje, když jsou všeobecně považovány jako super ovoce pro zastavení průjmu?
Ve skutečnosti existuje hned několik důvodů, kdy borůvky naopak průjem mohou vyvolat.
Obsah článku
Borůvky obsahují velké množství vlákniny
Borůvky obsahují velké množství vlákniny, která pomáhá podporovat dobré trávení, zmírňuje zácpu a pomáhá udržovat zdravou váhu. Snižuje riziko vzniku cukrovky a srdečních chorob. Borůvky jsou bohaté na živiny. 1 šálek borůvek obsahuje 14 % denní dávky vlákniny. Nicméně, jíst příliš vlákniny najednou nebo přidání přílišného množství vlákniny do vaší stravy příliš rychle, pokud nejste zvyklí na přiměřené dávky živin, může způsobit, že když se přejíte borůvkami, může to vyvolat průjem, plynatost a nadýmání. Pokud tedy nejste zvyklí na vysoké dávky, je nutné, abyste si na vlákninu nejprve zvykli. Pomalu zvyšujte příjem živin v průběhu několika týdnů. To umožní vašemu tělu přizpůsobit se bez těchto nepříjemných vedlejších účinků.
Otrava borůvkami
I borůvky mohou být kontaminovány choroboplodnými zárodky, jako Salmonella, E. coli, nebo třeba Listerie. Ke kontaminaci přitom nemusí dojít jen v přírodě, ale i u vás doma, pokud jsou borůvky špatně skladovány nebo nejsou řádně umyty. A právě s nákazou těmito choroboplodnými organismy se pojí i průjem, zvracení, žaludeční křeče a zvýšená teplota. Pokud se této nepříjemné komplikaci chcete vyhnout, nejezte nemyté borůvky a borůvky před konzumací vždy důkladně umyjte.
Alergie na borůvky
Alergická potravinová reakce nastává ve chvíli, když váš organismus přehnaně reaguje na určité proteiny ve vašem jídle a vyvolává tak alergické příznaky. Jde v podstatě o to, že váš imunitní systém zaměňuje určitou potravinu za něco škodlivého. A potravinová alergie pak může být důvodem, proč borůvky mohou způsobit průjem. Mimo to mohou pak způsobit i vyrážku, zvracení, otok nebo dokonce i potíže s dýcháním. Pokud jste na borůvky alergičtí, neměli byste je konzumovat, a to ani jiné potraviny, které borůvky obsahují.
Intolerance na fruktózu
Někteří lidé netolerují fruktózu, což je přírodní cukr, který se přirozeně nachází v ovoci a v některé zelenině. Mimo to se pak nachází i v cukru, kukuřičném sirupu, medu. Lidé tento cukr nedokáží správně rozložit a strávit, což pak může způsobit žaludeční nevolnost, průjem a plynatost. Diagnóza se stanoví pomocí vodíkového dechového testu. Borůvky mají sice relativně nízký obsah fruktózy, ale i tak může vyvolat průjem, když jich zkonzumujete příliš mnoho. Takže je zapotřebí, abyste se přejídání vyvarovali a jedli je s mírou.
Citlivost na salicyláty
Salicyláty se přirozeně vyskytují v různém ovoci a zelenině. Jde o chemickou látku, která pomáhá chránit rostlinu během růstu. Svým složením se podobá aspirinu. Takže, pokud jste citliví na aspirin, je pravděpodobnější, že budete také reagovat i na salicylát v borůvkách a jiných potravinách. A právě tato intolerance může být důvodem, proč borůvky způsobují průjem. Mimo to může salicylát vyvolat i bolest hlavy, kožní vyrážku, otoky rukou, obličeje, nohou, zánět očí, bolest břicha, nevolnost. Nesnášenlivost na salicyláty není ještě důkladně prozkoumána.