Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Šetřící dieta

Šetřící dieta

Šetřící dieta není žádnou dietou na hubnutí, jedná se o zdravotní dietu naordinovanou lékařem, s níž se v nemocnici můžete setkat i pod označením číslo 2.

Indikace pro šetřící dietu

Šetřící dieta se ordinuje především ve chvíli zdravotních obtíží spojených s trávicím traktem, zvláště u dvanácterníkových a žaludečních vředů. Do této diety je možno zařídit i onemocnění jater, žlučníku a trávicích orgánů. Dieta se předpisuje i u funkční dyspepsie, zvýšené kyselosti žaludku, po resekci žaludku, při chronických chorobách, zánětech jater a střev a také i při horečnatých onemocněních. Dietu je nutno dodržovat delší dobu, nejen po dobu akutního zhoršení.

Princip diety

Princip diety spočívá v jídelníčku, který by měl být postaven na lehkých pokrmech, které váš žaludek i střeva snadno stráví. Z jídelníčku proto musíte vyřadit řadu potravin, a to především tučné a tuhé maso, hodně kořeněné uzeniny, potraviny s výraznou chutí, plísňové sýry, kynuté výrobky, máslové krémy, smažená jídla a podobně. I přesto však strava zůstává chutná a pestrá. Vynechat je nutné i nadýmavou zeleninu a ovoce, tedy kapustu, zelí, česnek, okurku, papriku, ředkvičky a luštěniny. Pozor na ovoce s tlustou slupkou a zrníčky (angrešt, rybíz, hroznové víno). Out jsou samozřejmě i požívání alkoholu, tedy především destilátů. Jíst byste neměli ani celozrnné pečivo.

Nevhodné potraviny

K dalším nevhodným potravinám patří např. rybí očka, zavináče, tlačenka, jelita, jitrnice, kaviár, uzeniny, droždí, tučná těsta, vejce připravovaná na tuku, slanina sádlo, škvarky, cibule, tvrdá zelenina, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, mák, ořechy, Maggi, hořčice, kečup, majonéza, tatarská omáčka a ostré zálivky.

Vhodné potraviny

Vhodnými potravinami naopak jsou cukr, med, kroupy a krupky, šunka, dietní salám, jemné drůbeží párky, mléčné výrobky a všechny druhy, kromě zrajících, vejce lehce upravitelných bez tuku, telecí, vepřovou kýtu, jehněčí, netučnou drůbež, králíka a netučné ryby, brambory, bramborová kaše, dušená rýže, těstoviny, noky, pudinky, nákypy, ovocné knedlíky, těsta nudlová, odpalovaná a spařovaná, piškot, tvarohové moučníky, pudinkový krém, želatina, kypřící prášek, soda, rohlíky, žemle, bulky, veka, vánočka, piškoty, netučné sušenky, oplatky, suchary, mladé druhy zeleniny, petržel, pastinák, celer, mrkev, troška květáku, hrášek, pórek, špenát, zelená fazolka, dýně, patison, rajčata, hlávkový salát, protlak a citrónová šťáva. Ovoce je nutné zbavit slupek a zrníček. Vyvarujte se kyselému ovoci. Jíst můžete šťávy, džemy, rosoly, kompoty a z čerstvého ovoce pak jablka, meruňky, banány, pomeranče, mandarinky a grepy. Kořenit můžete libečkem, bazalkou, majoránkou, mletým kmínem, houbami, bobkovým listem, vanilkovým cukrem a kůrou z citrusů. Pít můžete slabý černý čaj, nesycené minerálky, džusy, mléko, smetanu, bílou kávu, kakao, malcao, kávu s mlékem a Grankem.

Šetřící dieta má za úkol

Usnadnit a ulehčit trávení.

Vhodné technologie úpravy

K vhodné úpravě potravin patří vaření, dušení a pečení. Maso se opéká na sucho a podlévá se vývarem. Zahušťování je možno na sucho opraženou moukou, bešamelem, zálivkou, solamylem, dietní jíškou anebo bramborou.

Jíst byste měli častěji a méně. Ideálně v 5-6 dávkách. Dbejte na pitný režim.

Sdílejte

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here