Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Sodík v potravinách

Sodík v potravinách

Sodík představuje pro tělo velmi důležitou látku, bez níž se tělo neobejde. Vyskytuje se zcela přirozeně ve všech potravinách. Je to třetí nejvíce zastoupený minerál v těle člověka. Na hmotnosti se podílí z 0,15-0,3%, čili přibližně 105 gramů. Najdete ho totiž i v běžné soli. Spolu s draslíkem se významně podílí na nervových impulsech. 

Společně s chlorem pak umožňuje udržovat osmotický tlak tekutin a reguluje acidobazickou rovnováhu. Dále se podílí na kontrole kontrakcí svalů a udržení normálního srdečního rytmu. Je aktivátorem některých enzymů. 

Potraviny s vysokým obsahem sodíku

V potravinách se sodík vyskytuje zcela přirozeně, nebo je do ní uměle přidáván. 

  • K potravinám s vysokým obsahem sodíku patří především uzeniny, sýry, ryby, konzervované pokrmy, chleba, pizza, sendviče, polévky, burritos, tacos, vejce, omelety, popcorn, krekry, výrobky z obilné mouky, instatní pokrmy. Velké množství sodíku je i v nakládané zelenině, v bramborových lupíncích, olivách a dokonce i ve změkčené vodě. 
  • Sodík vůbec neobsahují rostlinné oleje, cukr a destiláty. 
  • Nízký obsah sodíku obsahují nektarinky , fíky, proso, brusinky, loupaná rýže, banány špaldová a žitná mouka.  

Denní množství 

Obvyklé denní množství potřebného sodíku pro zdravé fungování se pohybuje mezi 1-3 gramy denně. Jedna kávová lžička soli přitom obsahuje dva gramy sodíku. 

Nadměrný příjem sodíku

Nadměrný příjem sodíku poškozuje ledviny a játra. Stojí za otoky a chudokrevností. Vede k vysokému krevnímu tlaku. Ovlivňuje vylučování vápníku močí, což může vést k odvápnění kostí. Lidé pak mají sklon je zlomeninám a osteoporóze. Onemocnění ledvin může vzniknout rovněž po nadměrné konzumaci sodíku. Negativně se podepisuje i na stavu deprese. Zvyšuje riziko vyšší inzulínové rezistence a smrti z cukrovky. Může dokonce i za zvýšené riziko pádů starších osob. 

Sodík najdete i tam, kde byste ho vůbec nečekali

Sodík se může nečekaně objevit i v koření. Hodně soli obsahují rajčatové omáčky, kečupy, zeleninové šťávy, dresingy, směsi určené k pečení dezertů a chlebů, podmáslí a trvanlivé chleby. Pozor byste si měli dát i na bistra, kde připravují hotovky a rychlé občerstvení. 

Nedostatek sodíku

Lidé nedostatkem sodíku trpí skutečně jen výjimečně. Potýkají se spíše s opačným problémem. Stav se projevuje průjmy, zvracením, silným pocením, letargií, svalovými křečemi, závratěmi, zmateností, mdlobami a bušením srdce. 

Jak omezit sodík

Sodík v jídle omezíte nejlépe tak, že omezíte příjem průmyslově zpracovaných potravin, polotovarů a dalších potravin s vysokým obsahem sodíku. 

  • Pomůžete si i vlastním vařením. 
  • Zařaďte do svého jídelníčku ovoce a zeleniny. 
  • Dejte si pozor na výběr koření. Vyhněte se směsím. Nejlepší jsou bylinky. 
  • Používejte pouze kvalitní olej.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here