Omeleta je klasické jídlo, které dokážete připravit během několika minut. Je velmi chutná a hlavně zdravá. Pokud chcete ještě více snížit obsah sodíku, nemusíte omeletu sypat parmezánem, případně stačí posypat pouze jednou čajovou lžičkou parmezánu. Namísto parmezánu můžete použít i jiný tvrdý sýr.
Níže uvedený recept postačí pro 1 osobu. Pokud chcete připravit špenátovou omeletu pro více lidí, vynásobte níže uvedená množství příslušným počtem lidí. Doporučujeme použít čerstvé a mladé listy špenátu. Výsledná chuť pak bude nejlepší. Pokud máte rádi experimenty, můžete do omelety přidat také očištěné a povařené houby.
Ingredience:
250 g špenátových lístků
sůl a čerstvě namletý pepř
2 velká vejce
2 čajové lžičky nízkotučného mléka
1 čajová lžička panenského olivového oleje
1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
Příprava:
Špenát opláchněte, ale nesušte. Rozpalte velkou pánev a špenát se zbytky vody na ní lehce osmahněte. Osmahnutý špenát opláchněte studenou vodou a osušte. Následně špenát nakrájejte na středně velké kousky a lehce dochuťte pepřem a solí a odstavte.
Vejce rozbijte do misky a vidličkou míchejte dokud nevymícháte pěnu. Přidejte mléko a dochuťte solí a pepřem. Následně rozpalte pánev na omeletu a přidejte olivový olej. Až olivový olej rozpálíte tak, že nad ním nebudete moci udržet ruku, nalijte na pánev vajíčka. Omeletu dokonale rozprostřete po pánvi tak, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Nechte vejce propéci do poloviny vrstvy a pak doprostřed nasypte parmezán a následně osmahnutý špenát.
Nechte ještě omeletu na pánvi dojít a následně ji vyklopte na talíř. Podávejte teplé.