štítek: trávicí soustava člověka
Salmonelóza
Salmonelózu řadíme mezi nejčastější průjmová onemocnění postihující českou populaci. Původcem salmonelózy jsou bakterie Salmonely, jichž existuje až na 2000 různých typů. Zdrojem nákazy je...
Žaludeční vředy: Příznaky, léčba
Žaludeční vředy jsou charakteristické pro onemocnění, které odborně nazýváme vředová choroba gastroduodena. Jedná se o výskyt vředů nejen ve stěně žaludku, ale i dvanáctníku,...
Gastroskopie, gastroskopické vyšetření: příprava, průběh
Gastroskopie je dnes již běžné lékařské vyšetření, na které vás pošle praktický lékař při jakýchkoli (byť banálních) obtížích s trávením. Díky této specializované metodě...
Refluxní choroba jícnu (gastroezofageální reflux)
Refluxní choroba jícnu je onemocnění trávicí soustavy, které může nabývat různě závažných podob. Při refluxní chorobě jícnu proniká natrávená potrava spolu se žaludečními šťávami...
Akutní zánět slepého střeva: příznaky, léčba
Zánět slepého střeva, apendicitida, nebo lidově „slepák“, je nejčastější příčinou náhlých břišních příhod – během života postihne až 7 % populace, a to bez...
Fyziologie trávení a vstřebávání
Trávení potravy znamená její zpracování. Probíhá jednak mechanické trávení jehož úkolem je rozmělnění potravy na menší části, promíchání potravy s trávicími šťávami a posouvání potravy...
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava zajišťuje příjem a zpracování potravy a odstranění nestravitelných zbytků z těla ven. Trávicí trubice se skládá ze sliznice, podslizničního vaziva, svaloviny a...