Tlusté střevo je dlouhé zhruba 150 centimetrů a je rozděleno na tři části (caecum, colon a rectum). Jeho hlavním úkolem je vstřebávání vody, iontů a zahuštění obsahu. Jeho onemocnění se často projevuje krvácením, zástavou odchodu plynů a stolice nebo průjmy.
Nejčastější zdravotní problémy
K nejčastějším zdravotním problémům tlustého střeva jsou divertikly, záněty a nádory. Někdy se řešení těchto stavů neobejde bez razantního chirurgického řešení, u něhož dojde k odstranění postižené části a opětovnému sešití. U některých stavů je zapotřebí střevo vyvést na povrch břišní stěny. Neobejdete se u toho úpravou stravy.
Jak by měla vypadat strava po operaci tlustého střeva
Po operaci střev je nutno dbát na dostatečný přísun tekutin. Vhodná je neperlivá voda, čaj, ovocné a zeleninové šťávy, ředěné ovocné sirupy a nealkoholické pivo. Z masa můžete jíst hovězí, telecí, libové vepřové, drůbež a ryby. uzeniny kvalitní šunku, jemné párky bez střívka. Pečivo bílé, chléb by neměl být čerstvý. Tukům byste se měli vyhýbat. Povolen je pouze kvalitní olej nebo máslo v minimálním množství. Vejce byste také moc neměli, maximálně jako součást jiných pokrmů. Kysané mléčné výrobky smíte pouze podle tolerance. Z příloh jsou vhodné těstoviny, brambory, rýže i jemný knedlík. Z polévek můžete vývary z libového masa. Z omáček si můžete pochutnat na rajské, koprovce i svíčkové (pokud snesete mléko, když tak zkuste bez laktózy). Ovoce je vhodné pouze loupané a kompotované, ideálně pouze u nás rostoucí. Syrové si můžete dopřát jen banány a strouhaná jablka. Ze zeleniny je vhodná vařená kořenová zelenina, špenát, protlak, případně jemně krájený hlávkový salát, pokud vám ho lékař dovolí. Z moučníků si můžete dopřát piškotovou roládu, bublaninu, sněhové pečivo nebo bílkový chlebíček. Z koření můžete užívat pažitku, kopr, majoránku, petržel, kmín nebo sladkou papriku.
Vhodné úpravy pokrmů
Pokrmy můžete připravovat vařením, dušením, případně pečením v alobalu. Vyvarujte se kůrkám. Zahušťujte moukou opraženou na sucho a minimálně 10 minut povařenou.
Co nesmíte jíst
Po operaci tlustého střeva nesmíte konzumovat nápoje s obsahem alkoholu, perlivé nápoje, kávu a kakao. Dále nesmíte jíst tučné maso, uzené, vnitřnosti, uzeniny, konzervy a tučné ryby. Vyloučené jsou škvarky, lůj, sádlo i slanina. Zakázané jsou i kynuté knedlíky, hranolky, krokety, smažené brambory i celozrnné těstoviny. Nevhodná je i hořčice, kečup, majonéza, ocet, instantní polévky a saláty. Vyloučené jsou i luštěniny a houby. Mléko a mléčné výrobky se všeobecně špatně snáší. Je nutné to vyzkoušet. Z jídelníčku je zapotřebí vyloučit křen, česnek, cibuli i papriku, jogurty s kousky ovoce, čokoládu, oříšky i müslli. Nevhodnými omáčkami jsou houbová, okurková, játrová, křenová i hotovkové. Vyhněte se také čerstvému chlebu, celozrnnému pečivu, tučným těstům, koblihám, syrové a nakládané zeleniny.
+
Máte někdo zkušenosti s pojídáním olejovek a kokosové čokolády?Děkuji za odověď.