Střevní dysbióza je stav, při němž je narušeno správné složení střevní mikroflóry (mikrobioty, mikrobiomu).
Obsah článku
Střevní mikrobiom
Střevní mikrobiom je komplexní společenství bakterií, virů a hub, které udržují naše střevo, ale také celý organismus zdraví. Střevní mikroflóra ovlivňuje metabolické pochody, vstřebávání živin, tělesnou hmotnost, fungování imunitního, nervového systému a mnoho dalších pochodů. Chrání také před infekcemi všeho druhu a snižuje také riziko vzniku rakoviny střev.
Střevní mikroflóra se dle některých studí zakládá již v u plodu v děloze. Obecně je však přijímán fakt, že je střevo dítěte osídleno během porodu při průchodem porodními cestami. U dětí, které se narodí císařským řezem je první kontakt s kožní mikrobiotou, když je dítě přiloženo na kůži matky. Je tedy jasné, že jeho střevní mikrobiota je jiná než u dítěte, které se narodí vaginálně. Existují studie, které ukazují, že u dětí narozených císařským řezem je např. vyšší výskyt astmatu.
Složení střevního mikrobiomu
Složení střevní mikroflóry se během života mění. Je potřebné udržet rozmanitost bakteriálních druhů (je známo více než 400 druhů střevních bakterií) a správné množství jednotlivých druhů bakterií. Nejvyšší zastoupení ve zdravém mikrobiomu mají kmene Firmicutes a Bacteroidetes. Ve svém trávicím traktu přitom máme přibližně 100 bilionů bakterií. Jedná se o 10x větší množství, než je buněk našeho těla. Hmotnost, kterou tyto bakterie mají, je zhruba 1,25 kg.
Narušení střevního mikrobiomu
K narušení rovnováhy může dojít kdykoli během života. Jmenované faktory mohou negativně ovlivnit složení mikrobioty.
- Mikrobiota se mění s věkem. Jiné je složení mikrobioty dětí a jiné starých lidí.
- Složení stravy je zásadním faktorem ovlivňujícím složení mikroflóry, každá bakterie potřebuje pro svůj růst jiný substrát, tedy jinou potravinu. Nedostatek vlákniny negativně ovlivňuje složení mikrobiomu
- Pohybová aktivita, horší složení mikrobiomu mají lidé s malou pohybovou aktivitou
- Užívání léků, hlavně antibiotik
- Psychický stres a narušení spánku
- Škodliviny v prostředí
- Přídatné látky v potravinách, barviva, konzervanty
- Kouření, konzumace alkoholu
Projevy dysbiózy:
Hlavními projevy dysbiózy jsou:
- poruchy vylučování stolice, tj. průjmy nebo zácpa
- nevolnosti
- plynatost
- střevní záněty
- narušení funkcí imunitního systému (zvýšení výskytu infekcí, alergií, autoimunit)
- změny ve fungování nervového systému, zvýšené riziko Parkinsonovy či Alzheimerovy nemoci
- narušení metabolismu živin
- změny tělesné hmotnosti
- zvýšení rizika nádorových onemocnění
Vyšetření mikrobiomu:
Vyšetření složení střevního mikrobiomu se provádí ze vzorku stolice, v němž se detekuje bakteriální genetická informace (RNA).
Modulace složení mikrobiomu:
Zlepšení složení střevního mikrobiomu je možné podpořit změnou životního stylu a užíváním některých doplňků stravy.
- prebiotika, což jsou látky, které slouží jako “potrava” pro ty správné bakterie. Nejčastěji se jedná o potraviny s velkým obsahem vlákniny
- probiotika, což jsou doplňky stravy obsahující vybrané bakteriální druhy, ty je možné doplnit také např. jogurty, kysanými potravinami
- fekální transplantace, u vážných poruch střevního mikrobiomu je možné provést fekální transplantaci, kdy se střevo nemocného osídlí střevními bakteriemi stolice zdravého člověka