Trávicí soustava zajišťuje příjem a zpracování potravy a odstranění nestravitelných zbytků z těla ven. Trávicí trubice se skládá ze sliznice, podslizničního vaziva, svaloviny a peritonea.
Stavba trávicí trubice
Dutina ústní (cavum oris) slouží k příjmu potravy. Zajišťuje mechanické rozmělnění potravy a její promísení se slinami, které obsahují enzym ptyalin (amylázu), která zahajuje trávení škrobu.
Vpředu je dutina ústní ohraničena rty (labia oris). Uvnitř dutiny ústní se nachází zuby (mléčný chrup obsahuje 20 zubů, trvalý chrup pak 32 zubů – v každé čelisti jsou 4 řezáky, 2 špičáky, 4 zuby třenové a 6 stoliček).
Zub se skládá z korunky (části, která vyčnívá nad dáseň), krčku, část, která je skryta v dásni a kořene, který je zasazen v horní nebo dolní čelisti. Povrch zubu kryje nejtvrdší tkáň lidského těla (sklovina), pod kterou se nechází zubovina (dentin). Uvnitř zubu je dutina (zubní dřeň), která obsahuje nervy a cévy zajišťující inervaci a krevní zásobení zubu.
V dutině ústní se nachází také 3 velké a párové slinné žlázy, které produkují sliny (denně až 1,5 litru) pro zvhlčení potravy. Sliny obsahují trávicí enzymy, zahajující trávení škrobu (ptyalin – amyláza). Mezi tyto tři velké slinné žlázy patří žláza podčelistní, podjazyková a příušní. Kromě velkých slinných žláz se na produkci slin podílí také malé slinné žlázy, roztroušené v dutině ústní.
Hltan se skládá ze 3 částí – nosohltanu, ústní části hltanu (zde se kříží dýchací a trávicí soustava) a z hrtanové části, která je od dýchací trubice oddělena hrtanovou příklopkou (epiglottis).
Jícen spojuje dutinu ústní (hltan) se žaludkem. Žaludek je svalový orgán, kde se shromažďuje potravaa mísí se se žaludečními šťávami. Skládá se ze 3 částí – česlo, tělo a pylorus (vrátník), ze kterého odstupuje první část tenkého střeva, takzvaný dvanáctník.
Tenké střevo je dlouhé asi 3 – 5 m a skládá se ze tří částí – dvanáctník, lačník a kyčelník. Jeho sliznice je zvrásněna v klky. Obsahuje žlázky produktující střevní šťávu a ústí sem vývody slinivky břišní a žlučovod žlučníku (konkrétně do dvanáctníku).
Tlusté střevo je dlouhé asi 1,5 m a nemá kliky. Potrava se zde zahušťuje (dochází zde k resoprci vody. Skládá se ze slepého střeva s červovitým příveskem apendixem, který obsahuje lymfatickou tkáň, dále z tračníku, který se dělí na (vzestupný, příčný a sestupný) a z konečníku, kde se shromažďuje stolice, která je následně přes řitní otvor vyvedena z těla ven.
Kromě trávicí trubice se na trávení podílí také slinivka břišní, která produkuje pankreatickou šťávu (Langerhansovy ostrůvky) s obsahem enzymu trypsinu (trypsinogenu), který štěpí bílkoviny.
Dalším významným orgánem trávicí soustavy jsou játra, která jsou největší žlázou lidského těla. Obsahují trámce jaterních buněk tvořících žluč. Ta se sbírá ve žlučníku, odkud společným vývodem jaterním a žlučovým putuje do trávicí trubice.