Vitamín A je životně důležitý vitamín, který je rozpustný v tucích a nachází se v mnoha druzích potravin. Vyskytuje se v nich ve dvou formách, retinol najdete obvykle v živočišných produktech a betakaroten se pak nachází v červeném, žlutém a v některém zeleném ovoci a zelenině.
Oba tyto typy vitaminu A jsou dostupné i ve formě potravinových doplňků. Výzkum pak naznačuje, že se nejlépe vstřebává z přirozeného přísunu se zdroji tuků v potravě. Bylo také prokázáno, že konzumace potravin bohatých na vitamín A je velmi důležitá pro udržení reprodukčního zdraví, zraku a imunitního systému.
Obsah článku
Proč potřebujeme vitamín A
Vitamín A je pro lidské zdraví důležitý v mnoha ohledech. Tělo si ho navíc nedokáže vyrobit. To znamená, že ho musíme získat ze stravy. Dospělí přitom potřebují 700 až 900 mikrogramů vitamínu A denně. Vitamín A je velmi důležitým pro náš zrak. Zabraňuje totiž věkem podmíněné makulární degeneraci. Klíčovou roli má i v případě imunitního systému a reprodukčního systému. Dostatek vitamínu pomáhá předcházet vrozeným vadám a snižuje riziko neplodnosti jak u žen, tak i u mužů.
Potraviny s vitamínem A
Vitamín A najdete v mnoha potravinách. Hodně potravin je naštěstí na tento vitamín vysloveně bohatých. Obecně by tak nemělo být obtížné získat denní potřebu tohoto vitaminu ze stravy. Nejvíce ho je v játrech, které jsou jejím nejbohatším zdrojem. Jedna malá porce jater obsahuje více než 700% denní potřebu vitamínu A. I proto je dobré je jíst maximálně jednou týdně. Dalším skvělým zdrojem vitamínu A je mléko. Jeden sladký brambor má ve své slupce 1400 mcg vitaminu A, což je zhruba 150% denní potřeby. Tohle ocení především vegetariáni. Dalším velkým zdrojem vitamínu A je pak špenát. Pouhého půl šálku obsahuje více než 570 mcg vitamínu A a je přitom jedno, zda je syrový, v smoothie nebo vařený. Mrkev a jiné oranžové potraviny jsou skvělým zdrojem beta-karotenu. Půl šálku syrové mrkve obsahuje 450 mcg vitamínu A. No a když jsme u té oranžové, tak podobně je na tom i dýně. Víte, že plátek takového dýňového koláče může obsahovat až 480 mcg vitamínu A. To je polovina denní potřeby. V případě paprik se vše odvíjí od jejich barvy. Červené papriky mají v sobě 120 mcg na půl šálku. Zelené ale jen 18 mcg. A v neposlední řadě zmíníme ještě meloune typu Cantaloupe, jehož půl šálku obsahuje 135 mcg vitamínu A.
Kdo je ohrožen nedostatkem vitamínu A
Nedostatkem vitamínu A jsou nejvíce ohroženi předčasně narozené děti, kojenci, děti, těhotné, kojící v zemích s nízkými a středními příjmy, lidé s cystickou fibrózou a lidé s gastrointestinálními poruchami (tedy s Crohnem, ulcerózní kolitidou, celiakií).
Nedostatek vitamínu A
Nedostatkem vitamínu A trpí lidé především v rozvojových zemích. K nejčastějším příznakům je šeroplachost, může to vést i k trvalé slepotě, chronický nedostatek je spojen s abnormálním vývojem plic, onemocněním dýchacích cest, zápal plic, zvýšeným rizikem chudokrevnosti a úmrtí. Hlavně úmrtí z důvodu infekce. To je velmi častou příčinou úmrtí malých dětí v subsaharské Africe.