Vitamín D patří k známým důležitým vitamínům, který se významně podílí na zdravých a silných kostech. Kromě toho ochraňuje i kardiovaskulární systém, ovlivňuje hladinu cukru v krvi, podporuje tělo v boji proti rakovinovému bujení, zlepšuje plodnost, podporuje mozkovou aktivitu i svalovou sílu, chrání nás před vznikem autoimunitního onemocnění a celkově pozitivně ovlivňuje celou imunitu. Celkově významně ovlivňuje fungování 36 orgánů.
Vitamín D je rozpustný v tucích a jde o nejdůležitější vitamín, který nás ochrání před vznikem křivice u dětí. Zajišťuje vstřebávání vápníku ve střevech. Jeho nedostatek způsobuje rovněž i osteomalacii a osteoporózu. Nedostatek vitamínu D může být spojen i s depresemi, Parkinsonem, Alzheimerem, artritidou, metabolickým syndromem a obezitou. Je paradox, že i přes veškerý rozvoj a dostatek potravin jeho nedostatkem trpí 50-80% Evropanů.
Vitamín D reguluje i činnost genů
Podle nejnovějších výzkumů bylo vědci odhaleno, že vitamín D také dokáže, vlastně nejen to, on to i dělá, tedy reguluje činnost několika stovek genů.
Největší zdroj vitamínu D
Nejvíce vitamínu D nehledejte v potravinách, ale obraťte hlavu vzhůru, k nebi. Nejvíce “déčka” nám totiž skýtá sluníčko. Jde vůbec o nejlevnější a nejsnazší způsob, jak tento vitamín D získat. I proto je tak důležité, abyste svou letní dovolenou a opalování neopomíjeli. Ochrání vás pak v chřipkové sezóně.
Vitamín D v potravinách
Chcete vědět v jakých potravinách je vůbec nejvíce vitamínu D? Možná vás to překvapí, ale vedle oleje z tresčích jater ho najdete nejvíce v běžném, tolik jinak opovrhovaném sádle. Bohužel komerčně prodávané sádlo je obvykle homogenizované, čímž ztrácí na kvalitě i množství déčka. Poctivé sádlo však obsahuje až 1000 IU v jedné lžíci. Podobně je na tom pak slanina. Ne nadarmo se v zimě u nás tradičně jedly pokrmy založené na kysaném zelí a slanině. Dokázaly dost dobře člověka ochránit před chřipkou. Velké množství vitamínu obsahuje i losos, ale pozor, pouze ten z volného odchytu. K dalším vitamínovým bombám pak patří ústřice, sardinky, kaviár a rybí jikry, vaječné žloutky od slepic z volného výběhu, houby a krevety.
Potraviny bohaté na vitamín D, které jsou vhodné pro děti
Až rozdýcháte tu skutečnost, že dlouhá léta kritizované a haněné sádlo je vlastně zdravé, podíváme se na potraviny s vysokým obsahem vitamínu D, které je vhodné zakomponovat do jídelníčku malých dětí. Základním zdrojem vitamínu D u malých dětí je především mléko a další mléčné výrobky, k nimž náleží jogurt, tvaroh, zakysané výrobky a sýry. Vůbec těmi nejlepšími jsou ty s probiotiky, které nejenže obsahují “déčko”, ale také probiotickou kulturu, která má tu schopnost dostat se až do střev a podpořit vstřebání tohoto vitamínu.