S vitamínem E předejděte problémům nervové soustavy, imunity a plodnosti. Vitamín E, čili tokoferol je vitamín rozpustný v tucích a jde o nejdůležitější antioxidant v lidském těle. Chrání nás před volnými radikály a pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu, zpomaluje stárnutí buněk a představuje vhodnou prevenci řady nebezpečných onemocnění.
Obsah článku
Co je vitamín E
Vitamín E představuje souhrnný název pro několik biologicky aktivních chemických látek. vyskytují se v 4 různých formách, alfa, beta, gama a delta. Většinou se ovšem hovoří o alfa tokoferolu, který má největší antioxidační účinek. Brání vzniku toxických produktů, které mají škodlivý vliv na lidské tělo, zároveň stabilizuje některé hormony a enzymy. Pomáhá v boji proti stresu a brání rozvoji některých onemocnění jako: Parkinsonova nemoc, Alzheimer, infarkt myokardu, ateroskleróza, vitiligo, chronický únavový syndrom. Podporuje celkové zdraví organismu, snižuje příznaky PMS, podporuje růst vlasů, zdraví pokožky. Pomáhá i stárnutí buněk a je prokázáno, že prventivně působí i proti nádorovému bujení. Příznivě rovněž ovlivňuje i plodnost. Doporučenou denní dávkou je 12-15 miligramů.
Nadbytek vitamínu E
Vitamín E se může ukládat do zásoby. Nicméně u citlivých osob se dávky nad 3 gramy denně mohou projevit vyrážkou, nechutenstvím, nevolností, průjmy, bolestmi hlavy a únavou. Dochází i k horšímu vstřebávání vitamínu K. Naštěstí se zdravotní problémy spojené s nadbytkem vitamínu E objevují jen výjimečně. Jde o nejméně toxický vitamin. Předávkování nehrozí, když je strava zdraví a vyvážená.
Nedostatek vitamínu E
Při případném déletrvajícím nedostatečném příjmu může být člověk ohrožen anémií z důvodu zkráceného přežívání červených krvinek, které mají obvyklou životnost 90 až 120 dní. Nedostatek může mít také za následek neplodnost. Snížená je ochrana organismu a je zvýšené riziko srdečně-cévními chorobami. Negativně také ovlivňuje vstřebávání a šíření tuků v těle. Vyvolat to může cystickou fibrózu. Nedostatek vitaminu E je spojen i s poruchami nervové soustavy a imunity. Nedostatek se projevuje bolest svalů, pocit slabosti při fyzické námaze, problémy s viděním a snížená obranyschopnost.
V jakých potravinách je vitamín E nejvíce obsažen
Vyskytuje se v potravinách bohatých na tuk. Velmi snadno se však při teplné úpravě zničí. Ničí ho i ukládání do mrazáku a rafinace olejů. Pozor, škodí mu také světlo, proto by oleje měly být skladované v tmavých lahvích a ve tmě. Nejvíce vitamínu E je tedy v rostlinných olejích, ořeších, semínkách, mangu, sladkých bramborách, v hlávkovém salátu, špenátu, rajčatech, chřestu a mrkvi, pšeničních klíčcích, avokádu, sóje, máku, máslu, mléku, vejcích, luštěninách, masu (vepřové a králičí maso) a játrech.