Vegetariánství je v současnosti stále se rozšiřující stravovací návyk, pro nějž je typické odmítání konzumace masa a jiných živočišných produktů. O tom, zda vegetariánství dokáže plně nahradit komplexní stravu, bylo vedeno mnoho diskuzí. Nejnovější studie zveřejněné Americkou dietetickou asociací však potvrzují, že správně rozvržená vegetariánská strava není zdraví ochuzující, a že dokonce může pomoci při prevenci i léčbě různých nemocí.
Co je vegetariánství?
České slovo „vegetariánství“ pochází pravděpodobně z anglického „vegetable“, tj. zelenina. První zprávy o vegetariánství pochází již z 6. st. př. n. l. ze starověké Indie a Řecka. I zde byl tento specifický způsob stravování motivován nenásilím vůči zvířatům. Dnešní vegetariánství má několik podob. Nejtypičtější formou je odmítání konzumace červeného masa, ryb a mořských živočichů a dalších produktů, při jejichž výrobě mohlo být usmrceno některé zvíře (např. kaviár). Nejpřísnější formou je tzv. veganství, které vylučuje konzumaci všech živočišných produktů včetně vajec, mléka a medu. Další vegetariánské způsoby jsou často označovány jako „částečné“ vegetariánství a vyznačují se různými návyky, při kterých dochází ke konzumaci vždy jen určitých živočišných produktů. Nutno také podotknout, že vegetariánství je často chápáno jako životní styl. Přestože je tato strava považována v mnoha ohledech pro lidský organismus prospěšná, zfanatizovaní vegetariánství může člověka silně svazovat a omezovat.
Je vegetariánská strava zdravá?
Odpověď na tuto otázku není jednoznačná – i vegetariánství lze provozovat dobře nebo špatně. Za zdravou vegetariánskou stravu považujeme nutričně vyváženou a pestrou kombinaci potravin přírodního původu (popřípadě některých živočišných produktů jako vajec či mléka). Hlavní zásadou správné výživy je volit stravu tak, aby pokryla potřebu všech životně důležitých látek – esenciálních aminokyselin, mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Pokud se tedy chceme stát vegetariány z pohnutky chránit své zdraví, je nutné se předem dobře informovat o tom, které přírodní produkty dokážou dostatečně nahradit stravu živočišnou. Jen v takovém případě může být vegetariánství zdravé a dokonce preventivně prospěšné jako ochrana proti některým onemocněním. Prakticky prověřené léčebné účinky má například v boji proti ischemické chorobě srdeční, vysokému krevnímu tlaku, cévní ateroskleróze a výrazně snižuje i výskyt cévních mozkových příhod. Stejně tak významné jsou s vegetariánstvím spojované protirakovinné účinky, týkající se zejména rakoviny tlustého střeva, konečníku a u žen dokonce i prsu. Pokud se ale domníváte, že vegetariánská strava znamená jen „nedat si maso“, jste na omylu. Rohlík obložený sýrem a nějaká ta sladkost na vrch nám samotné ke zdraví nepomůžou, ba naopak. Správné vyvážení vegetariánského jídelníčku není nic jednoduchého a proto bychom s ním neměli sami bez jakékoli odborné rady hazardovat.
Vegetariánství a sport
Vegetariánská strava se jeví jako velmi vhodná i pro lidi, kteří vydávají velké množství energie, zejména vrcholové sportovce. Rostlinná strava je totiž bohatá na škroby a složené cukry, které jsou považovány za největší zdroje energie pro organismus. Oproti tomu odbourávání množství bílkovin a tuků, které člověk normálně přijme v živočišné stravě, organismus energeticky ochuzuje. Jak již bylo řečeno, vegetariánství je v současnosti odborníky považováno za velmi pozitivní stravovací jev. Stejně tak však nelze odmítat názor, že živočišná strava je nezdravá. Každý z nás má jiný životní styl, kterému musí přizpůsobit svou výživu tak, aby byla co nejzdravější. Pokud se rozhodneme pro vegetariánství, je dobré pamatovat nejen na dobro zvířat, ale i na dobro naše.