Domů Zdravý životní styl Recepty Zdravé pomazánky

Zdravé pomazánky

Se začátkem školního roku se budou rodiče (a především maminky) každé ráno potýkat s otázkou, co dát dětem do školy na svačinu. Vybrat něco, co je zdravé a zároveň aby to dětem chutnalo, není při ranním shonu zrovna jednoduché. Rozhodně se ale nedoporučuje dát dětem peníze s tím, aby si sami něco koupily. Ve velké většině by potom svačiny vypadaly asi takto: sušenky, čokolády, majonézové bagety, hamburgery či párky v rohlíku.

Chytrým řešením jsou pomazánky, které si můžete připravit již večer a ráno je jen namazat na chleba nebo na pečivo. Pak stačí už jen přidat kousek čerstvého ovoce nebo zeleniny a zdravá svačina je na světě. Receptů na výborné pomazánky je mnoho a tak bude svačina každý den jiná a pro školáka lákavější. A tady je několik typů na výborné pomazánky:

Mrkvová pomazánka

Tavený sýr podle chuti smícháme s prolisovaným česnekem a nastrouhanou mrkví. Můžeme přidat lžičku tatarské omáčky nebo zakysané smetany. Podle chuti osolíme, opepříme a je hotovo.

Vajíčková pomazánka se šunkou

2 natvrdo uvařená vajíčka, 10 dkg šunky, 1 menší cibuli, 2 obdélníčky taveného sýra, 1 lžíce majolky, 1 lžička hořčice

Vajíčka, šunku a cibuli nakrájíme na malé kostičky a smícháme se sýrem, majolkou a hořčicí. Podle chuti dosolíme.

Pórková pomazánka

1 pórek, 20 dkg šunkového salámu, 4 vajíčka uvařená natvrdo, majonéza nebo zakysaná smetana, sůl, pepř

Pórek, salám a vejce nakrájíme na malé kostičky, spojíme majonézou nebo zakysanou smetanou a podle chuti osolíme a opepříme.

Rybičková pomazánka s tvarohem

1 tvaroh ve vaničce, 3 – 4 lžíce bílého jogurtu, sardinky v konzervě, dvě vajíčka, cibule, lžíce másla, lžíce hořčice, sůl

Ze sardinek vyndejte páteř a vidličkou je rozmačkejte na jemno. Přidejte na jemno pokrájenou cibuli, vajíčka a změklé máslo. Promíchejte a přidejte tvaroh s jogurtem, hořčici a sůl podle chuti. Vše vymíchejte v hladkou pomazánku.

Brokolicová pomazánka

250 g brokolice, 1 obdélníček taveného sýra, 2-3 lžíce zakysané smetany, lžíce másla, stroužek česneku, sůl, pepř

Umytou brokolici uvaříme doměkka, scedíme a vidličkou rozmačkáme na jemno. Přidáme máslo, sýr, zakysanou smetanu, prolisovaný česnek a podle chuti osolíme a opepříme.

Česneková pomazánka s tvrdým sýrem

1 pomazánkové máslo bez příchutě, 1 zakysaná smetana, 10 dkg tvrdého sýra (eidam), lžička hořčice, 3-4 stroužky česneku, sůl

Důkladně promícháme pomazánkové máslo se zakysanou smetanou, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, hořčici, prolisovaný česnek a podle chuti dosolíme.

Drožďová pomazánka

lžíce másla, 3 balíčky droždí, 3 vejce, cibule, 10 dkg šunky nebo šunkového salámu, trochu mléka, lžička hořcice, sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na másle. Přidáme droždí a mícháme do jeho rozpuštění. Pak vmícháme salám pokrájený najemno. Zvlášť si rozmícháme vejce s trochou mléka, hořčici, sůl a pepř a tuto směs vlijeme na rozpuštěné droždí se salámem. Mícháme do zhoustnutí.

Hermelínová pomazánka

1 hermelín, 1 pomazánkové máslo bez příchutě, 10 dkg šunky, lžíce bílého jogurtu, sůl

Hermelín i šunku nastrouháme na hrubo, vmícháme do pomazánkového másla, zjemníme lžící bílého jogurtu a podle chuti dosolíme.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here