Domů Nemoci Infekce Zlatý stafylokok

Zlatý stafylokok

Název zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus) evokuje dojem, že se jedná o vzácné onemocnění. Označení zlatý však získal tento druh bakterie patřící mezi nejčastější původce nakažlivých onemocnění podle svého vzhledu zlatavé barvy. Zatímco pro organismus zdravého člověka není přítomnost stafylokoka zdrojem rizika, pacientům se sníženou obranyschopností nebo porušenou bariérou kůže může způsobit celou řadu zdravotních komplikací. Kožními projevy počínaje a septickým šokem konče.

Stafylokok a riziko nákazy

Bakterie zlatého stafylokoka se nacházejí  na kůži a v nosní dutině takřka poloviny pacientů, aniž by docházelo k

Zlatý stafylokok
Zlatý stafylokok

jakýmkoli patologickým projevům. Zdravý organismus má totiž vytvořenou ochrannou bariéru, která nedovolí bakteriím zlatého stafylokoka, aby pronikly dovnitř, a přemnožily se. Pokud však dojde k porušení této ochranné bariéry, může dojít k rozvoji stafylokokové infekce, což je spjato s celou řadou zdravotních rizik. Stafylokok na kůži může způsobit kožní onemocnění, mezi nejčastější patří impetigo.

Impetigo

Impetigo je infekční kožní onemocnění, které postihuje pacienty všech věkových skupin, nejvíce rizikovou skupinu však tvoří děti. Pokud dojde k poranění, a tím k narušení ochranné kožní bariéry, mohou se dostat bakterie zlatého stafylokoka (nebo streptokoka skupiny A, který toto onemocnění rovněž způsobuje, impetigo způsobené stafylokokem mívá obvykle závažnější průběh) do hlubších struktur kůže, kde způsobí zánět. Mezi typické příznaky patří zarudnutí, svědění a otok postiženého místa, které může být i bolestivé. V místě se tvoří puchýřky, ze kterých vytéká tekutina. Impetigo se šíří kontaktem s kůží nakaženého nebo s předměty, které vzal do ruky. Impetigo se léčí aplikací antibiotické masti. Aby se však mast dostala do hlubších struktur kůže, je třeba odstranit strupy. Tak činí lékař, který místo po odstranění strupů vydesinfikuje. Závažnější formy infekce vyžadují celkovou léčbu (perorální užívání antibiotik).

Ostatní formy infekce a jejich léčba

Další formou stafylokokové infekce jsou hnisavé záněty vlasových váčků nebo nehtů. Bakterie však mohou proniknout také do spodních vrstev pokožky, dostat se do kostí a kloubů (septická artritida) nebo krevního řečiště (bakteriémie), a tím i do důležitých tělních orgánů, kde dokáží vyprodukovat velké množství toxických zplodin. Nejzávažnější komplikací je pak septický šok, který může nastat právě v důsledku selhání životně důležitých orgánů. Také v ostatních případech stafylokokové infekce se používá antibiotická léčba, osvědčeným druhem antibiotika je vankomycin. V závažných případech je třeba odstranit postiženou část kůže.

Rizikové faktory k nákaze

Jak bylo uvedeno výše, riziko stafylokokové infekce je spjato se sníženou obranyschopností, z tohoto hlediska představují rizikovou skupinu lidé trpící autoimunitními onemocněními (atopický ekzém, diabetes, Crohnova nemoc a další), stejně jako lidé po úrazech a operacích. Mezi další rizikové faktory pak patří práce ve zdravotnictví, zejména v nemocničních zařízeních, kde je vyšší riziko nákazy.

Stafylokoková intoxikace

Specifickou formu stafylokokové infekce představuje stafylokoková intoxikace. Bakterie stafylokoka totiž mohou být přítomny v celé řadě potravin zejména živočišného původu. Mezi nejvíce rizikové potraviny patří maso, vejce, mléčné výrobky a majonéza, ve kterých se bakterie namnoží a vyprodukují vysoké množství toxických látek. Pokud pacient pozře kontaminovanou potravu, může dojít k intoxikaci neboli otravě. Mezi typické příznaky patří zvracení a průjem. Stav nemocného se do dvou dnů stabilizuje, onemocnění nevyžaduje ve většině případů zvláštní léčbu, důležitý je dostatek tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Riziko stafylokokové intoxikace je nejvyšší v letních měsících.

Možnosti prevence

Prevence spočívá v posilování obranyschopnosti, dále je založena na dodržování zásad zdravé životosprávy a hygienických návyků, jako je zejména mytí rukou. Pracovníci ve zdravotnictví by měli používat ochranné pomůcky, především rukavice. Z preventivních důvodů se rovněž doporučuje nepůjčovat si věci od ostatních. Riziko stafylokokové intoxikace můžeme snížit tím, že se v letních měsících budeme vyhýbat některým druhům potravin, zvláště pak syrovým rybám a lahůdkám připraveným z majonézy.

Foto: Freeimages.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here