Domů Nemoci Žlučníková kolika

Žlučníková kolika

Žlučníková kolika (nebo též žlučníkový záchvat) bývá považována za jeden z nejbolestivějších akutních zdravotních stavů. Souvisí úzce s výskytem žlučníkových kamenů, které trápí stále více osob ve středním a starším věku. Kolika je v podstatě komplikací žlučových kamenů a bývá zpravidla vyvolána konzumací nějakého extrémně tučného jídla. Charakteristická je silnou, pravidelně se ozývající a odeznívající křečovitou bolestí v pravém podžebří, pro kterou pacient nenachází úlevovou polohou.

Žlučník a žluč – anatomie a funkce

Žlučník (vesica fellea) je dutý orgán velikosti citrónu či hrušky umístěný na spodní straně jater v oblasti pravého podžebří. Hlavní funkcí žlučníku je skladování a koncentrace žluči, která je sem přiváděna z jater, kde se vytváří. Žluč je žlutohnědá tekutina tvořená žlučovými kyselinami, cholesterolem a barvivem zvaným bilirubin. Spolu s vývodem jater a slinivky břišní ústí žlučník prostřednictvím žlučovodu do tenkého střeva, přesněji do dvanáctníku. Zde se vyprodukovaná žluč podílí na trávení a vstřebávání tuků z potravy. Vylučování žluči ze žlučníku do střeva podléhá nervové kontrole a závisí jak na množství, tak charakteru přijaté stravy (z hlediska množství tuků).

Tvorba žlučníkových kamenů

Za tvorbou žlučníkových kamenů stojí především nevyvážený a nezdravý způsob stravování s nadbytkem cholesterolu (tučná jídla) a nedostatkem vlákniny (zelenina). Cholesterol je při zvýšeném příjmu i zvýšeně vylučován žlučí a tím stoupá riziko jeho krystalizace. Na shluky cholesterolu se ve žlučníku pomalu nabalují další látky a vznikají malé kaménky. Tento stav odborně nazýváme cholelithiáza. Na tvorbě žlučníkových kamenů se do určité míry podílí i vliv ženských pohlavních hormonů (estrogenů), proto tímto onemocněním trpí častěji ženy (zvláště těhotné a užívající hormonální antikoncepci). Dalšími rizikovými faktory jsou obezita, nedostatečný pitný režim a dlouhodobý stres.

Velké procento žlučníkových kamenů však nemocný nijak nepociťuje, neboť kaménky zůstávají na místě a nijak se nepohybují. Onemocnění proto může probíhat i bezpříznakově, případně se objevují nespecifické obtíže jako je nevolnost, nadýmání, pocit předčasné plnosti při jídle, říhání, případně průjem.

Příznaky žlučníkové koliky

Naopak velké obtíže nastávají v okamžiku, kdy se žlučníkový kámen uvolní a putuje žlučovodem ven. To nastává zpravidla po konzumaci příliš tučného jídla, kdy organismus reaguje zvýšenými stahy žlučníku s cílem vyplavit co největší možné množství žluči k trávení nadbytečných tuků. Stahy žlučníku však mohou být tak silné, že dojde k uvolnění žlučníkového kamenu do žlučovodu. Svalovina žlučovodu se následně snaží kamen vypudit rytmickými stahy nástěnné svaloviny, což vyvolává typickou kolikovitou bolest a tedy tzv. žlučníkovou koliku. Bolest je lokalizována pod pravý oblouk žeber a záchvatovitě se v pravidelných intervalech opakuje tak, jak se žlučové cesty snaží kamen vytlačit do střeva. Bolest může vystřelovat až mezi lopatky a bývá doprovázena celkovou schváceností, nevolnostízvracením, zrychlením srdeční i dechové frekvence a poklesem krevního tlaku. V okamžiku, kdy se kamen uvolní do střeva, bolest ustává.

Pokud se však kamen ve žlučových cestách zasekne a brání odtoku žluči, objevují se dále příznaky žloutenky (žluté zabarvení sliznic, později kůže). Překážka v odtoku žluči je také častou příčinou rozvoje akutního zánětu žlučníku vyvolaného bakteriemi, které se sem šíří ze střev. Zánět žlučníku je vedle proběhnuté žlučníkové koliky doprovázen vysokými horečkami, třesavkou a zimnicí.

Léčba a prevence žlučníkové koliky

Žlučníková kolika se musí nejprve pečlivě diagnostikovat, aby nedošlo k záměně s jinými onemocněními, které se mohou žlučníkovému záchvatu podobat, ale mohou být i závažnější. Poté se podávají spazmolytika – léky tlumící stahy svaloviny žlučníkových cest – a pacient nesmí určitou dobu přijímat potravu ústy. Pokud uzávěr žlučových cest přetrvává, je nutné kameny chirurgicky odstranit. Nejšetrnějším způsobem je litotrypse – drcení kamenů pomocí ultrazvuku. Pokud ani tento postup není možný, přistupuje se k laparoskopické cholecystectomii, při které se lékař ke žlučníku, žlučovým cestám a kamenům dostane skrz několik malých otvorů v břišní stěně. Zákrok je šetrný a po operaci zůstává jen několik drobných ranek.

Prevencí žlučníkové koliky je nedat šanci vzniknout žlučníkovým kamenům. Důležitá je zdravá životospráva – nízký příjem živočišných tuků a naopak zařazení potravin bohatých na vlákninu. I pitný režim hraje velkou roli, nezapomeňte, že denně bychom měli vypít 2,5 – 3,5 l tekutin (vody). Důležité je vyvarovat se stresu a případně účinně řešit obezitu.

Zdroj obrázku: belly

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here